view of elephant in water

Ny på Mastodon (farvel til Twitter) – en introduktion

Jeg har været meget glad for Twitter. Twitter har givet mig venner, oplevelser, forretningsmuligheder. Twitter har været mit centrale medie på mange måder gennem de sidste 14 år (jeg startede min konto i februar 2008). Og helt ærligt så regnede jeg ikke umiddelbart med, at det skulle ændre sig. Det viste sig så at være en fejl.

For helt ærligt – udviklingen på Twitter siden Elon Musk overtog for nogle måneder siden har været svær at sluge. Fra massefyringer til nye regler for moderation. Fra arbitrære beslutninger om at udelukke journalister til at lukke op for konti der tidligere har vist sig værende dubiøse. I virkeligheden er det lidt som et dårligt parforhold, hvor man godt vidste det var skidt, men et eller andet skulle skubbe en ud over grænsen. Og den grænse nåede jeg så i denne uge. Så min Twitter-konto er ikke slettet … men bare heller ikke aktiv. Jeg vil egentlig ikke dykke dybere ned i den del her – gode folk som Anders Høgh Nissen (https://4nd3rs.blot.im/farvel-fugl) og Leoparddrengen (http://blog.leoparddrengen.dk/) har allerede skrevet godt og langt om deres tanker. Jeg spejler dem fuldstændig.

Men det betyder så, at jeg også har startet på Mastodon – og har allerede i den forbindelse fået spørgsmål om hvad det er, hvordan det virker og hvorfor det er fedt. Spørgsmål som jeg, men den begrænsning der er i min viden, vil forsøge at forklare her. Så hvis du som jeg tænker at Twitter, Facebook, Instagram etc. er ved at være LIDT for kommercielle (de har jo altid været kommercielle – det er bare blevet mere åbenlyst nu) så kan det være jeg her kan hjælpe med lidt forståelse. Denne artikel vil givetvis løbende blive opdateret efterhånden som jeg bliver klogere.

1. Så hvad er Mastodon?

Man skulle jo tro, at det var et simpelt spørgsmål, men faktisk er det lidt indviklet. For Mastodon er ikke et website som vi kender fra andre sociale medier. MySpace, Friendster, Facebook, Twitter, LinkedIn etc. – de var og er allesammen websites der er styret centralt og derfor har en “ejer”. Sådan er det ikke med Mastodon.

Jeg vil ikke gå i tekniske detaljer. Dels fordi jeg ikke har helt nerd-cred nok og fordi jeg tror det tekniske faktisk kan skygge for det praktiske her. Men pointen er at Mastodon ikke er EN server. Det er et netværk af servere som bruger den samme protokol. Faktisk er det tusindvis af små sociale netværk der godt kunne fungere i deres egen ret – men som gennem den fælles protokol der kaldes “fediverset” kan snakke med hinanden.

Det betyder, helt konkret, at Mastodon ikke ejes af nogen. Det er open source og baseret på at alle mulige organisationer, virksomheder, enkeltpersoner og løse fællesskaber har hver deres node på netværket – og tilsammen udgør de så Mastodon. Det er den helt store styrke. For lige meget hvor gerne Elon Musk, Mark Zuckerberg eller Jeff Bezos ville købe Mastodon så kan det ikke lade sig gøre. For det er ikke noget man kan købe. Det er en metode, et sæt af API’er og et netværk. Og så bliver den lille digitale socialist i mig jo vældig begejstret.

2. OK – nok med det tekniske?

Jeg ved godt, at jeg er en mand af mange ord. Men jeg synes faktisk jeg vil udfolde det med de mange servere lidt mere, for der ligger noget ekstremt interessant, og relevant, gemt der. Hvor netværk som Twitter og Facebook har en central, og global, politik for moderation så er det op til hvert enkelt instance, hver server / node, på netværket af have deres regler. F.eks. har danske helvede.net – som desværre pt. har lukket for tilgang – en start-erklæring som siger: “Serveren er tiltænkt feminister, queers, progressive nørder og andre cool beans!“. Hvis ikke du kan læse mellem linjerne betyder det at “… Racisme, transfobi, sexisme, able-isme og diskriminerende adfærd tolereres ikke“. Andre servere har endnu strammere regler – og nogen er mere lax. Hver fugl (eller elefant i dette tilfælde) synger med sit næb / snabel.

Når du laver en bruger på Mastodon skal du vælge en server du vil lave den på. Det betyder at du kan shoppe lidt rundt og finde et sted der passer dig. Min er, for tiden, på https://mstdn.social som er en mere generel server der ikke har så mange regler, men som heller ikke har noget særligt målrettet community. Hele pointen er, at fordi netværket er distribueret så er det ikke SÅ vigtigt hvilken server du er på. Det er ikke ligegyldigt, men det er ikke noget som skal stresse dig. Bedre bare at vælge en server og komme i gang.

For pointen er, at det hele hænger sammen. Jeg er @adambindslev – men jeg kan kommunikere med alle de andre jeg følger, og som følger mig, på hele Mastodon netværket. Det lyder alt sammen meget kompliceret, og jeg ved ikke om det lykkes mig at gøre det enklere, men det er faktisk overraskende enkelt. Fordi det ganske enkelt virker.

Valget af server har større eller mindre betydning for dig. Hvis du bare vil have en almen social medie-konto så kan du vælge mstdn.social eller mastodon.social eller en af de andre generelle servere. Hvis du gerne vil være en del af et særligt community så find en server der passer dig. Du finder en liste på https://joinmastodon.org/servers – hvor man måske kan finde en der passer lige til det man ønsker.

Når man først har oprettet sin bruger har man flere muligheder for at se sit feed – og det er her serveren har betydning:

  1. Jeg kan vælge at se alt der bliver skrevet på min server – altså alle brugere – også dem jeg ikke følger (der har serverens “identitet” stor betydning)
  2. Jeg kan vælge at se dem jeg selv følger (her er serveren ret ligegyldig)
  3. Jeg kan vælge at se hvad der trender på min server (her er serveren igen betydningsfuld)

Men igen – ingen panik – for der er simple værktøjer til at migrere sin bruger fra en server til en anden. Så selv hvis man starter på en almen server og senere finder ud af at man vil være på en specialiseret server af en art – så flytter man bare sin bruger. Så flytter alle ens followers med.

3. Fremtiden?

Jeg må indrømme at jeg var skeptisk. Jeg har været på stort set hvert eneste sociale netværk der har opstået de sidste 15 år. Mange af dem, som f.eks. Ello, kom aldrig nogen vegne. Andre, som Google+, som friskt fra start men blev lukket ned. Og nogen, som Twitter, blev fucked up af en ny ejer. Men jeg har altid elsket det åbne web. Har altid ønsket, at der var et alternativ til de her monolitiske strukturer.

Det ved jeg ikke om Mastodon er. Men det er godt nok det bedste bud jeg har set i lang tid. Dels fordi teknologien er solid. Men mest fordi det er det rigtige tidspunkt. Mastodon har eksisteret i mange år, men lige nu er der bare brug for alternativer. Og det betyder at der lige nu er liv på Mastodon. Mange af de mennesker jeg kendte på Twitter har flyttet over. Der sker noget på Mastodon lige nu. Og det er det sociale medier er. Summen af liv. Vi kan have verdens mest fantastiske tekniske infrastruktur, men det er jo ligemeget hvis ikke der er nogen brugere.

Jeg tror på innovation og muligheder på Mastodon – og på at fraværet at kommercielle interesser kan holde det fri fra det værste. Her er ingen der har interesse i at sælge reklamer til dig – for det ejes ikke af nogen. Og hvis du møder en server du ikke kan lide, så kan du bare blokere dem.

Din gennemsnitlige influencer vil sikkert ikke flokkes om Mastodon. Her får du nok ikke 32 millioner følgere overnight. Det er indie-web når det er bedst. Det er netkultur og menneske-til-menneske. Og det er et eller andet sted ret fantastisk. Jeg er optimist i forhold til min digitale fremtid, og det er lang tid siden jeg har haft det såden.

Efterskrift – det her er faktisk på Mastodon

Det hele er jo som sagt en åben protokol. Og det betyder at denne her blog faktisk også er en bruger på Mastodon. På adressen @adambindslev er denne blog. Og hvis nogen kommenterer på det her indlæg så optræder det som kommentarer på websitet. Fordi det er distribueret. Og derfor giver nogle helt andre muligheder.

Jeg er lige kommet i gang med det her. Regn med flere artikler om samme emne fremover. Og hvis du vil starte på Mastodon så find mig på https://mstdn.social/@adambindslev


Udgivet

i

af

Kommentarer

11 svar til “Ny på Mastodon (farvel til Twitter) – en introduktion”

  1. Kenny Avatar

    @adambindslev Velkommen til, Adam, og tak for indlægget. Det var tilpas velskrevet til at holde min interesse hele vejen. Måske, fordi det klinger fint med mine egne tanker og oplevelser. Helvede.net (og de dele af andre instanser, jeg oplever) er rart, mens Twiter er blevet et helvede.

  2. Mette Martine Avatar

    @adambindslev Gode betragtninger. Jeg kom på Twitter i januar 2014. Jeg har fået et fantastisk netværk der, jeg har mødt min kæreste der!Men alt var for mig begyndt at gå galt før Musk. Det lignede en skyttegravskrig med polariserede holdninger, som jeg før har oplevet fora gå i stykker af. Med Musk var det nok.Min konto er aktiv, men tømt for indhold og bag hængelås. Og forventer ikke, at det ændrer sig.

  3. Ivy-Oak Avatar

    @adambindslev hej Adam jeg er ny her og vil gerne spørge hvordan det er lykkedes dig at skrive så meget tekst i et Toot? Jeg var aldrig en del af Twitter så jeg har en del udfordringer med at holde mit under de 500 tegn

  4. Thomas N. Feldborg Bruun Avatar

    @adambindslev Vel skrevet – og i øvrigt velkommen til savannen, hvor man ikke kan se en eneste omnipotent milliardær i miles omkreds😉

  5. Mikala Hansbol Avatar

    @adambindslev spændende læsning. Jeg selv er stadig på Twitter, dog passivt observerende, og følger udviklingen. Jeg er i det hele taget på mange forskellige platforme (fx WordPress, LinkedIn og Facebook) og benytter dem som de passer ind i hhv. arbejde og privatliv.

  6. Jens Rohde Avatar

    @adambindslev et godt skriv! Og jeg kan i den grad spejle mig i dine betragtninger. Lad os håbe Elefanten lykkes

  7. 🅺🅸🅼 🆂🅲🅷🆄🅻🆉 Avatar

    @adambindslev …og velkommen til Mastodon – det er et fantastisk sted med alle de rare mennesker fra twitter og uden den store mængde had, censur og forfølgelse.

  8. Andrzej Wąsowski🌻🕊️ Avatar

    @adambindslevDen digitale socialist. Jeg elsker konceptet 🙂@maiathecyberwitch

  9. Finn Rosenløv Avatar

    @adambindslev Tak for det “gode udkig” over Mastodon 🙂

  10. Christian Hansen Avatar

    @adambindslev same. Min twitter-konto er deaktiveret. Jeg reaktiverer og deaktiverer med 20 dages mellemrum, så mit brugernavn ikke bliver nappet og misbrugt.