woman using a laptop

Store ændringer hos Slack – bedre eller værre?

Jeg er storforbruger af gratis Slack – så det faktum at Slack ændrer sine gratis konti har fået mig til at overveje min fremtidige brug af systemet. Bliver det faktisk bedre eller dårligere? Bemærk at jeg her KUN forholder mig til den gratis udgave af Slack – ikke de nye Pro-planer.

bloggen har Slacks ledelse, naturligvis, fremlagt de her ændringer som noget positivt. Hvad skulle de dog ellers? Faktisk mener de at vi gratis brugere får MERE og ikke mindre. Really? Mere om det senere.

Før jeg går i gang med ændringerne så lige lidt om hvordan jeg bruger Slack. Jeg bruger det på to forskellige måder:

  • Når jeg underviser i Projektledelse som akademifag laver jeg altid et Slack-team til de studerende. Holdet varer 6 uger, hvorefter der er eksamen og jeg nedlægger serveren
  • I de foreninger hvor jeg står for kommunikationen har jeg også Slack-teams. Her er Foreningen Stenvad Mosebrug den største jeg har – hvor der er ca 20 bestyrelsesmedlemmer og andre tilknyttet. I fremtiden formentlig endnu flere da frivillige omkring foreningen også bliver inviteret indenfor.

De to brugsscenarier er meget forskellige – og ændringerne som Slack har lavet rammer de to scenarier MEGET forskelligt.

Hvilke ændringer?

Lad os lige se på ændringerne. Indtil nu har det været sådan, at jeg med et gratis team på Slack fik gemt de sidste 10.000 beskeder – og havde 5 gb plads til filer. Fra 1. september hedder reglen, at jeg har 90 dage. Alle de beskeder vi gider, alle de filer vi har lyst til – men efter 90 dage er de gone daddy gone. Ikke længere tilgængelige. Altså medmindre vi opgraderer til en betalt plan, for så kan Slack godt låse op for godteposen igen. Til de privatlivsfokuserede skal det så også siges, at man godt kan sætte en sletningsperiode så de bliver SLETTET og ikke kan genfindes selvom man betaler.

Til gengæld får man også nu som gratis team adgang til “clips” hvor man kan sende lyd og videoklip til hinanden.

Slack selv mener, at de her, for de fleste gratis teams faktisk giver mere end man får i dag. Som de skriver i blogindlægget

The majority of our active free teams will have access to more of their message history with the new 90-day limit compared to the previous limit.

The team at Slack

Man må jo tro dem når de siger det, men alligevel lyder det ret vildt. At de fleste gratis Slack-teams skriver mere end 10.000 beskeder på 90 dage? Det er over 110 beskeder i gennemsnit om dagen. Det har i hvert tilfælde ikke været tilfældet i nogen af de teams jeg har været medlem af – men de er naturligvis også noget mindre.

Så hvad gør jeg nu?

Tilbage til mine to anvendelser af Slack. Til akademifagene er sagen jo klar. De lukker altid efter ca 6 uger, så 90 dages sletningsperiode gør ingen forskel. Adgangen til clips og større filer gør objektivt tingene bedre. Så for dem er resultatet af den nye politik dobbelt plus godt …

Men – tingene er mere komplicerede med foreningerne. Vi er ikke tæt på de 10.000 beskeder eller 5 gb af filer. Så umiddelbart er den nye politik en klar forringelse. Naturligvis kunne løsningen være at gå pro – men til 81€ pr. person pr. år taler vi om udgifter startende med 12.000dkk om året, og hvis de frivillige inviteres indenfor måske meget mere. Så det er den gratis udgave – eller noget helt andet som f.eks. en Facebook-gruppe.

Min første reaktion var, at det var et no-go for os ikke længere at have Slack som arkiv. Men helt ærligt – Slack er et elendigt arkiv i forvejen. At søge tilbage i gamle beskeder for at finde hoved og hale i en to år gammel samtale er sjældent nogen god oplevelse. Så under alle omstændigheder har vi andre måder at arkivere på. Referater fra bestyrelsesmøder, noter, oplæg – altsammen noget der ligger som filer i vores filarkiv på Onedrive.

Så er Slack stadig en løsning? Jeg er kommet frem til den konklusion, at det er det. Fordi ændringen i virkeligheden understøtter Slack som en platform for samtale – og for at dele ting i øjeblikket. Og tilførelsen af “clips” ser jeg som en gigantisk fordel for arbejdet i foreningen fordi den meget teksttunge kommunikation også kan være en udfordring.

Det kommer til at kræve, at vi nogen gange laver referater af samtaler på Slack. At vi måske direkte gemmer hele samtaler fra tid til anden. Det kommer til at kræve arkivdisciplin. Men det er jo – alt andet lige – ikke nogen dårlig ting at lære.


Udgivet

i

af

Tags: