Lukningen af @realdonaldtrump og det åbne web

Så skete det – Twitter besluttede sig for at lukke Donald Trumps konto. Jeg ønsker ikke at forholde mig til det rimelige eller urimelige i deres beslutning. Det er deres. De er et privat selskab og kan gøre hvad de vil. Men for alle der kommunikerer på nettet bør det være tid til en opvågning.

Når både Twitter, Facebook, Youtube og for den sags skyld TikTok kan udelukke en siddende amerikansk præsident, også kendt som “verdens mest magtfulde mand”, så må det være åbenlyst for enhver at ingen, absolut INGEN, er too big to fall i den moderne social-medie-virkelighed.

Så selvom man som venstresnoet dansker kan sidde og grine lidt i skægget over udelukkelsen, så burde det nok mane til en vis eftertanke. For hvad er det egentlig for nogle platforme vi vælger at lægge vores kommunikation på?

Vi har i de sidste 5-10 år lagt en større og større del af kommunikationen væk fra platforme vi selv kontrollerer og over på platforme kontrolleret af andre. Det er blevet kotume for politikere at bruge Facebook til at fremsige politiske budskaber. Der er virksomheder der lægger stort set al deres kommunikation på Instagram. Og der er altså amerikanske præsidenter som har sat hele kommunikationsstrategien på Twitter.

Det frie og åbne web

Dagens udelukkelse viser nu med al tydelighed, at det er og bliver en blindgyde. At når du bygger et hus på lånt grund så har du ikke magt over, hvad der sker med det.

Til gengæld viser det også en ny vej. Eller faktisk bare en gammel vej, som alt for få vælger at gå ned af. Nemlig det frie og åbne web. Der hvor du, hvis du overholder landets love og betaler for din hosting, kan skrive hvad som helst. Uden at Twitter, Facebook, LinkedIn eller TikTok kan gøre noget ved det.

Hvis nu Donald Trump havde haft en blog, og så havde brugt Twitter til at sende links ud til sine skriverier, så ville det at udelukke ham slet ikke have den gennemslagskraft som det har haft. Fordi så ville det hele stadig være tilgængeligt, fans kunne gå ind på hans side og følge den – og han kunne bruge alle mulige andre medier til at linke til indholdet.

Twitter bestemmer ikke over mig (eller dig)

Ja, det kræver lidt mere arbejde at hoste sit indhold selv. Men ikke RET meget mere arbejde. Og det giver så mange fordele, at det stadig undrer mig at så mange vælger at tage den nemme løsning og forære hele indholdet til kommercielle platforme, hvor de ingen kontrol har.

Vi skal stadig bruge de sociale medier. De tider, hvor jeg kunne regne med at nogen gik ind på denne her side af sig selv er nok, desværre, slut. Så jeg bruger de sociale medier til at linke tekst, lyd og billeder som ligger her. Du læser næsten helt sikkert det her fordi du har set et link på Facebook, LinkedIn eller Twitter. Men det er den logiske udviklingen af nettet. Det er linket! Det var sådan set det der var den geniale ide som startede det.

Men hvis de platforme smider mig af – så er jeg stadig at finde lige her. Så længe jeg betaler for min hosting og overholder landets love. Og jeg kan endda tage mit indhold med mig og skifte til en anden host, hvis jeg skulle have den lyst.


Udgivet

i

af

Tags: