Personlige helte – Sally Mann: Immediate Family

Jeg ejer ikke nogen fotobog, som jeg er vendt tilbage til så mange gange som Sally Manns “Immediate Family”. Det er, ganske enkelt, en fantastisk bog. Rørende, følsom, voldsom, provokerende og fyldt med kærlighed.Det er derfor oplagt at jeg starter med “Immediate Family”i en serie om mine personlige helte. Det er dem som inspirerer mig – men som også til tider kan give mig lysten til at lægge kameraet væk fordi de viser, at barren er sat så højt, at jeg aldrig kan nå den. Men det er først og fremmest dem, som overbeviser mig om, at fotografi kan noget helt særligt.

Immediate Family består af 65 billeder som Sally Mann har taget i perioden fra 1984 til 1991. De er alle taget med hendes 8*10-tommers storformat kamera – hvilket er med til at give billederne deres helt særlige look. Motiverne på billederne er primært de tre børn – Emmett, Jessie og Virginia – og de er alle taget omkring deres hjem i Virginia.

Da bogen blev udgivet i 1992 var der en masse debat. For ja, der er en del nøgenhed på billederne. Men at fokusere på det er at misforstå bogen. Hvis man vil forarges – så kan man blive det. Men hvis man sætter sig med Immediate Family og virkelig ser den igennem er det tydeligt, at det her er ikke en bog som er lavet for at chokere eller provokere. Det er en udforskning. En undersøgelse. Og en kærlighedserklæring.

Kærligheden

Det er svært at sætte fingeren på, hvad det er som gør det. Men jeg kender ingen fotobøger som udstråler så meget kærlighed til sine motiver. At nogen kunne anklage Sally Mann for at udnytte børnene i sin tid da bogen udkom virker direkte bizart når man ser den igennem. Bogens billeder er skildringer af et børneliv – nogen gange sorgløst, nogen gange dystert, nogen gange eftertænksomt. Det er en skildring af den periode i børns liv, hvor de bliver voksne. Hvor de får meninger og attituder. Hvor de forholder sig til hinanden, deres familie og deres omverden. Og det er en skildring så fyldt med empati, indfølelse og kærlighed, at jeg kan blive helt tabt i bogens sider. Selvom jeg efterhånden kender den fra ende til anden.

Det er en magisk bog. Ganske enkelt. Det er en bog som viser, at man med få midler – uden at forlade sin egen matrikel – kan skabe et værk som resonerer på den anden side af jorden, og kan fortælle mig noget om familiebegreb, børneliv og det at blive voksen.

Bogen er netop genudgivet og kan bla fås hos Saxo – og bestilles hjem i en ordentlig boghandel. Nogen af billederne har Sally Mann lagt ud på sit eget website.

Herunder et interview med Sally Mann som Charlie Rose lavede i forbindelse med udgivelsen af hendes selvbiografi Hold Still (som også er anbefalet læsning).

Adam

Fotograf, underviser og tekstforfatter. Ejer af Semiosis Formidling ApS og den ene halvdel af Fotografikurser.dk.

Kommentar eller spørgsmål?