Hyperfokus – eller sådan får du høj dybdeskarphed (med tabeller til download)

Når du gerne vil have et billede der er skarpt herfra og til evigheden – hvad stiller du så fokus til? Fokuserer du ud i horisonten eller stiller manuelt fokus på uendeligt? Så udnytter du ikke dit objektiv fuldt ud. For du kan få endnu mere dybdeskarphed end det. Vejen til det hedder hyperfokus.

Hyperfokus har været kendt lang tid før der blev sat strøm til en sensor. I Politikens “Jeg fotograferer” fra starten af 70erne er der flere sider dedikeret til “Hyperfocaldistancen”. Det er en teknik fra dengang, hvor fotografi også handlede om tabeller og formler. Men bare rolig – det ender med at være ret simpelt. Hyperfokusafstanden er en betegnelse for hvad du skal indstille fokus til for at få den største mulige dybdeskarphed.

Hyperfokusdistancen er beregnet på baggrund af din brændvidde, din sensorstørrelse og din blændeåbning. Helt konkret ser formlen således ud:

hyperfokusdistance = (brændvidde*brændvidde)/(blænde*CoC)

CoC? Formler? Matematik? Nu stopper du!

Nu begynder det at blive langhåret, det ved jeg godt. Men det bliver nemt igen om lidt.

CoC står for “circle of confusion”. Det er en konstant der siger noget om, hvor mange millimeter (eller brøkdele af en millimeter) en lysprik skal fylde på sensoren for

Hyperfokustabel APS-C

at den ikke længere bliver set som et enkelt punkt – se evt. videoen her nederst hvor The Kinectic Image forklarer det ret godt. CoC varierer i forhold til sensorstørrelser – så tricket her er at finde tallet for ens sensor. For Fullframe er det 0,03 – for APS-C er det omkring 0,019. Andre sensorstørrelser og kameraer kan du finde i denne her tabel.

Men den gode nyhed her er, at man ikke behøver at spekulere over alt det matematiske, for det er der tabeller til. Der findes også app’s der kan en masse med dybdeskarphed – og de kan være gode. Men når det kommer til hyperfokus er der egentlig ikke så meget at huske.

Det hele afhænger af brændvidden og blænden

Som formlen siger afhænger hyperfokus altså af brændvidde, blænde og CoC. Og da CoC er en konstant for dit kamera er vi nede på brændvidde og blænde.hyperfokus fullframe - Copy Her ved siden af kan du se de to tabeller – en for FullFrame og en for APS-C (klik på dem for at se dem i større størrelse).

Hvis du fx ser på tabellen for APS-C, kan du se at hyperfokusafstanden for en brændvidde på 24mm og f/11 er 2,76 meter. Men hvad betyder det?

En hyperfokusafstand på 2,76 betyder at det kamera, med det objektivt, på blænde 11 skal indstilles til 2,76m som fokuseringsafstand. Gør man det vil billedet være skarpt fra halvdelen af hyperfokusafstanden (altså 1,39m) og til uendeligt. Uden at du skal bruge autofokus overhovedet.

På tabellerne har jeg kun medtaget mindre blændeåbninger fra f/8 og endnu mindre. Det giver ikke meget mening at bruge hyperfokus med større blændeåbninger da hyperfokusafstanden bliver så langt væk, at der reelt ikke er brugbart. Jeg har også medtaget brændvidder over 50mm – men i daglig brug er det også i vidvinkelområdet at det bliver spændende.

Jeg har efterhånden lært at huske de mest almindelige. På mit Fuji X100s sidder der en konstant 23mm, og den er udstyret med en APS-C sensor. Derfor kan jeg indstille kameraet til f/11 og sætte fokus til 2,76. Så er billedet skarpt fra halvanden meter og til uendeligt. Ret godt til streetfotografi. På mit A99, der er Full Frame, bruger jeg gerne min 24-70mm i situationer, hvor jeg skal have stor dybdeskarphed. Der vil jeg for det meste have den mest zoomet ud, altså 24mm. Og så skal jeg bare huske 1,75m for f/11 og 1,20m for f/16 for at få maksimal dybdeskarphed.

Men ellers har jeg også en tabel i tasken – hvis jeg skal slå det op for andre brændvidder og blændetal.

Download tabellerne i PDF-format her.

Hov – hvordan indstiller du fokuseringsafstanden?

Ja, jeg ved det godt. I alt det her har jeg gået hen over et af de problemer, som jeg godt ved at mange har. Nemlig at der på mange objektiver, især på de lidt billigere, ikke er nogen afstandsindikator. Man kan altså ikke “bare” dreje kameraet til hyperfokusafstanden, for man kan ikke se hvad fokus er indstillet til. Det er sindssygt irriterende, men det er et af de mere tåbelig valg som kamera- og objektivfabrikanter har valgt at tage.

Så det man må gøre er, desværre, at bruge autofokus og pege kameraet på en genstand der er i rette afstand fra kameraet. Derefter skynder du dig at slå autofokus fra igen – så er fokus indstillet. Men så skal du VIRKELIG passe på ikke at komme til at dreje på fokuseringsringen. Evt. kan du overveje noget så lavpraktisk som et stykke tape.

Men bortset fra det så er hyperfokus meget nemmere end formlerne, tabellerne og nedestående video om CoC får det til at virke. Og teknikken er utrolig effektiv til at udnytte den fulde dybdeskarphed i dit objektiv – eller sørge for fokus i situationer, hvor man ikke har tid til at fokusere.

God fornøjelse.

Adam

Fotograf, underviser og tekstforfatter. Ejer af Semiosis Formidling ApS og den ene halvdel af Fotografikurser.dk.

Kommentar eller spørgsmål?