De 4 fotografi-apps jeg rent faktisk bruger på min iPad

Antallet af fotografirelaterede apps til iPad er mildst talt omfangsrigt. Og jeg har, som stor fan af iPad’en som arbejdsredskab, downloadet min fair share. Men når jeg sidder og gennemgår mine apps må jeg også konstatere, at der er mange af dem som jeg har downloadet, men som jeg ganske enkelt aldrig bruger. Som i aldrig.

Men der er fire apps, der er blevet en essentiel del af mit workflow

Google Photos

google-photos-logo-vector-download

Søgning på kat i Google Photos
Søgning på kat i Google Photos

Jeg elsker Google Photos. Faktisk så meget at jeg uploader alle billeder jeg tager dertil. Så det er mit store fotobibliotek med efterhånden over 60.000 billeder i. Hvilket ikke er noget problem fordi jeg har valgt at Google godt må nedskalere dem til 16mp. Til gengæld får jeg så ubegrænset plads.

Google Photos er mit store private stock-image-bibliotek. Det er tilgængeligt på alle platforme jeg har – min Android-telefon, mine iPads og mine computere. Selv hvis jeg er på en lånt computer kan jeg logge ind på photos.google.com og finde alle billederne. Men det er genfindingen som er genistregen. Fordi Google giver mig mulighed for at søge (det er jo ligesom det de er gode til). Og den søger ikke i tags eller filnavne. Google analyserer hvad der er på billederne, og giver mig mulighed for at søge i indholdet. Det er ret vildt. Jeg kan søge på “kat”, “mad”, “strand”, “strand morgen”, “paris” og så videre – og Google returnerer de af mine billeder som passer på søgningen. Det er ikke perfekt, men det er imponerende. Det er det altså.

Lightroom Mobile

Lightroom-Logo-1024x1024DSCF7776Al min efterbehandling foregår i Lightroom på PC og Mac. Men med Lightroom Mobile gav Adobe mig pludselig muligheden for at synkronisere mine collections så de kan ses på min telefon og min iPad. Det er altså smart. Det betyder at jeg kan komme hjem fra et job, sætte SD-kortet i PC’en og smide alle billederne ind i en nyoprettet collection. Derefter kan jeg tage afsted igen, og fx sidde i toget og gennemgå billederne. Give dem stjerner, markere dem til sletning. Det er hurtigt og nemt – og det kan gøres overalt. Jeg har også adgang til basale redigeringsværktøjer. Når jeg så tænder for computeren når jeg kommer hjem bliver alt jeg har lavet synkroniseret med kataloget.

Det fungerer endda begge veje. Hvis jeg smider SD-kortet i min iPad kan jeg uploade til Lightroom, redigere og når jeg kommer hjem ligger det også på PC’en.

Der er nogle ting som Lightroom kunne gøre bedre på iPad’en … men det vender jeg tilbage til en anden gang. Men jeg bruger det. Hver dag.

Snapseed

snapseedNår det kommer til decideret billedredigering så er Snapseed fra Google endt med at være det eneste jeg for alvor bruger på min iPad. Jeg ved godt at der er 1000-vis af apps derude der kan alt muligt med billedredigering – og der er måske også nogen som er bedre end Snapseed (skriv endelig i kommentarerne hvis du har nogen anbefalinger). Men Snapseed virker, det er intuitivt og det kan lave de fleste af de ting jeg har brug for.

Lightroom Mobile har overtaget en del af det som Snapseed gjorde for mig før, men når jeg skal lave et billede helt færdigt til Instagram eller Facebook direkte på mobil eller iPad så er Snapseed stadig mit bedste bud. Om det er en app der bliver udviklet mere på kan jeg så være i tvivl om. For det virker måske ikke som om Google interesserer sig så meget for at lave software. Især efter de besluttede sig for at forære hele Nik Suiten væk. (De fik Snapseed da de købte Nik Software).

Photogene

9338-logo-mzl.usqatzbxDSCF7777Photogene bruger jeg kun til EN ting. Men det er en af de ting som, helt uforståeligt for mig, er fraværende i Lightroom og Snapseed. Nemlig muligheden for at nedskalere et billede når man deler det. Når jeg fx vil lave et blogindlæg, og bruge et af mine egne billeder, så er det knap så fedt at det er 6000*4000 pixels. Det gør sitet sløvt, og det koster en krig i upload. Men jeg kan ikke vælge at eksportere i mindre formater.

Det jeg kan gøre er at eksportere til Photogene der nemlig kan resize billedet. Så kan jeg gemme det som 2048 i bredden og har en fil som jeg kan arbejde med. Men det må altså være sådan noget som Adobe får fixet i fremtidige udgaver af Lightroom – eller Google får fixet i Snapseed.

Adam

Fotograf, underviser og tekstforfatter. Ejer af Semiosis Formidling ApS og den ene halvdel af Fotografikurser.dk.

One thought on “De 4 fotografi-apps jeg rent faktisk bruger på min iPad

 • 16. maj 2016 at 12:15
  Permalink

  Hej Adam.

  Hvis du kun Photogene til en ting, så kan du måske bruge Workflow i stedet for. Den kan mange ting. Inklusiv at nedskalere billeder direkte fra delingsmenuen.
  I denne video (http://cl.ly/3z3B1Z0E212f) viser jeg hvordan det fungere.
  Når billedet er nedskaleret, så kan den automatisk deles på andre måder, som programmet tillader. Måske automatisk uploade til din blog og gøre et indlæg klar.
  Programmet tillader at sammenkæde forskellige actions.
  Læs mere om programmet her: https://workflow.is

  Reply

Kommentar eller spørgsmål?