Bryllupsfoto: “Vil du ikke lige tage dit kamera med?”

Det sker for alle der fotograferer, at de bliver inviteret til fx et bryllup, en barnedåb eller en konfirmation, og så lige henkastet får serveret spørgsmålet: “Forresten, vi har ikke hyret en fotograf. Gider du måske lige tage kameraet med?” Hvad gør du så?

Der er ingen tvivl om, at den som spørger mener det uskyldigt nok. De tænker, at du jo elsker at fotografere og så kan du lige tage et par billeder i løbet af festen. Men problemet er at de samtidig forestiller sig, at de snapshots du skal tage i løbet af festen ligner dem som de får fra en professionel fotograf der er med til bryluppet udelukkende for at fotografere. Det er det dilemma du står overfor – og derfor du skal tænke over, hvad du svarer. For hvis du svarer et blankt “ja” så har du pludselig påtaget dig et stort ansvar.

Hårdt arbejde

Den nemme løsning på problemet er ganske enkelt at sige “nej”, men det er ikke nødvendigvis godt for den gode stemning. Med mindre du forklarer, hvorfor du siger nej. At du ganske enkelt ikke kan være bryllupsfotograf og bryllupsgæst samtidig. At de to roller er modsatrettede. Fordi det at fotografere et bryllup er hårdt arbejde, og hvis du skal fotografere hele molevitten fra vielsen i kirken til brudeparret kører væk med dåser efter bilen så kommer du ikke til at feste. Overhovedet.

Det er også et sjovt arbejde. Så du kan også vælge at sige ja, og så gå fuldt og helt ind i det. Men du skal vide, at du så har fravalgt festen. Fordi du skal fotografere når maden bæres ind, når der bliver holdt taler, når alle mændene kysser bruden, når brudeparret kysser hinanden, når der danses brudevals, når der klippes sokker og når bilen kører væk. Og ind imellem det er der stemningsbilleder, parbilleder, og alle mulige andre billeder som også hører til jobbet som bryllupsfotograf. Du skal også være klar over, at du kommer til at bruge en arbejdsdag i Lightroom med at redigere alle de billeder.

Klar afstemning af forventninger

Den bedste løsning for dig ligger formentlig midt imellem. At du siger ja, men også får lavet en helt klar aftale om, hvad det er de kan forvente fra dig. Fx at du er med i kirken, tager et par gruppebilleder ved kirken og de officielle billeder på en eller anden lokation. Og det er så det. Derefter ryger kameraet i tasken og du begynder at slynge gin-og-tonics. Resten af dit fotografi den aften er de slørede selfies du tager med din iPhone. Så risikerer du heller ikke at tabe dit dyre kamera fordi du har festet lidt for meget.

 

Adam

Fotograf, underviser og tekstforfatter. Ejer af Semiosis Formidling ApS og den ene halvdel af Fotografikurser.dk.

Kommentar eller spørgsmål?