5 tips til et projekt 365

Det allersidste billede i mit Projekt 365 fra 2010
Det allersidste billede i mit Projekt 365 fra 2010

Det var den 31. december 2015. Af en eller anden grund vågnede jeg og følte mig helt igennem overskudsagtig. Den slags kan altid være farligt, men det fik mig til at oprette en hjemmeside på 365.adambindslev.dk og bekendtgøre, at jeg ville starte et projekt 365 dagen efter – den 1. januar 2016. Og det skyndte jeg mig så at fortælle til hele verden – bare så jeg ikke kunne slippe udenom.

Et projekt 365 er et fotografisk projekt, hvor man tager et billede hver eneste dag i 365 dage. Jeg lavede et tilbage i 2010, og det er en af de ting jeg tit ser tilbage på som et vendepunkt i de tanker jeg gjorde mig omkring fotografiet. Fordi sådan et projekt kommer til at fylde meget. Det kommer til at være noget som hele tiden ligger i baghovedet. Og ved hele tiden at tænke på fotografi bliver man, helt automatisk, en bedre fotograf. Det er faktisk svært at undgå.

1 – Sæt dit ambitionsniveau realistisk

Det er med ambitioner som med mange andre ting her i verden. For lidt er skidt. For meget er ligeså skidt. Når du planlægger dit projekt så overvej, hvor ambitiøs du vil være. Vil du holde dig til en særlig type motiver (landskaber, portrætter, macro) – eller måske til en særlig stil? Mit råd er – lad det udvikle sig. Det som lyder som en overkommelig opgave i dag kan vise sig at være uoverstigeligt om 3 måneder. Så hellere nøjes med den simple ambition: “Skyd et billede hver dag” … så er du åben for det som kan komme.

2 – Det er en maraton og ikke et sprint

De første uger går det strygende og du kan gå på vandet. Men så pludselig, for mig oftest omkring dag 20, rammer virkeligheden akut og der er bare ikke nogen ideer. Eller man havde så travlt den dag, at man ganske enkelt glemte det og finder sig selv vandrende rundt i køkkenet ti minutter i midnat med et macroobjektiv for at se om der er en spændende tomat man kunne fotografere. De dage kommer. Og det er ok. Så må man tage det billede af den fucking tomat og tænke … i morgen er der atter en dag.

3 – Strategi for deling

Alle projekter jeg har kørt har været centreret omkring min nær patologiske trang til at dele de ting jeg laver. Der har altid været en plan for, hvordan billederne skulle deles – og det kan være en god ide at gøre fra starten. For her er endnu et af de punkter, hvor du kan blive allermest stresset. En ting er at få taget billedet. Noget andet er at udvælge og redigere det. Men hvis man så efter det, hver evig eneste dag, skal skrive 400 ord om billedet og uploade det til G+, Facebook, Instagram, Pinterest, Flickr, Eye.em, 500px, Twitter, Behance og 1000 andre medier – så begynder det at blive en byrde. Og det skal det ikke være. Så gør det simpelt. Vælg et sted, hvor du har dine billeder og hav det som udgangspunkt. Så kan du altid dele videre derfra, hvis du skulle have lyst.

4 – Det er til dig

Nøøøj hvor kan jeg blive skuffet igennem sådan et projekt. Fordi det fylder 90% af ens frie tid så kan det nogen gange være svært at forstå, at ikke alle andre har det sådan. At de faktisk ikke synes projektet er særlig interessant. Eller at de bare smider dig et like i ny og næ. Men sådan er det. Man skal ikke starte sådan et projekt, hvis succeskriteriet er social-media-fame. Man skal starte det for sig selv. Fordi der er en glæde ved at gøre det. Hvis der er nogen som kan lide at følge med er det godt. Men selv hvis ingen reagerer betyder det ikke at det er et fejlslagent projekt. Det er dit projekt og du gør det for dig selv.

5 – Serier i projektet

Aldrig har jeg set så meget på mine billeder, som i de perioder, hvor jeg kører et projekt. Og det er her det bliver rigtig spændende. For pludselig opstår der serier – eller der planlægges serier. I mit nyeste projekt har jeg en lille portrætserie, en følgeton der hedder “Det tristeste sted i universet” og andre serier som er under opbygning, eller som hænger sammen med mit Hovedvej 16-projekt. Det er når du opdager den slags, at et projekt kan blive helt magisk.

Lad mig høre om dine projekt-erfaringer – eller stil spørgsmål – i kommentarerne herunder. Og så kan jeg vist godt garantere, at det her ikke bliver den sidste gang, at jeg kommer til at skrive og tale om mit nuværende projekt.

Adam

Fotograf, underviser og tekstforfatter. Ejer af Semiosis Formidling ApS og den ene halvdel af Fotografikurser.dk.

Kommentar eller spørgsmål?